Para Rehber

E-Devlet Ücretsiz Kredi Notu Öğrenme

Kredi notu nedir?

Bankalardan kredi alabilmenin tek değerlendirme koşulu olmasa da en önemli koşulu kişilerin kredi notudur. Kişilerin kredi notu ne kadar yükselirse bankaların vereceği kredilerin oranı da o denli yüksek olmaktadır. finansal geçmişin ortak bir kuruluşta (ülkemizde KKB) toplanarak analiz edilmesi sonucunda oluşan puanlama sistemine, “Kredi Notu” denir. Findeks kredi notu 1-1900 arasında değişebilen, kişinin daha önceki kredi durumlarının tümünü kapsayarak hesaplanan nottur. Önceki dönemlerde bireyin aldığı kredi kartları, kredili mevduat hesapları, ödeme sürekliliği gibi tüm durumlar göz önünde bulundurulup hesaplanır.

Elde edilen bu puanlama kuruluşa üye olan firmalara veya bireysel müşterilere belirli bir ücret karşılığında verilirdi. Fakat Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın 14.03.2019 tarihinde yaptığı açıklama ile “Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu, e-Devlet üzerinden ücretsiz olarak sunulmaya başlandı.

Kredi notu sorgulamak ücretli mi?

Kredi Notu Öğrenme SMS Yöntemi

Kredi notunuzu mesajla öğrenmek için GSM operatörleri üzerinden T.C. kimlik numaranız ve doğum yılınız 1122’ye göndererek sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Turkcell, Vodafone, Türk Telekom gibi operatörlerden 1122’ye kısa mesaj göndererek notunuzu ve risk grubunuzu öğrenebilirsiniz. GSM operatörleri üzerinden sorgulama ücreti ise 14 TL’dir. Operatör farklılığından kaynaklı ücret farklılığı da yaşanabilir.

Bankalar Aracılığı İle Kredi Notu Öğrenme

Kredi notlarınızı öğrenebileceğiniz bir diğer yöntem de bankalardır. Finansal kurumların internet bankacılığı, mobil uygulaması ya da çağrı merkezlerinden kredi skorunuzu sorgulayabilirsiniz. Halkbank dışındaki tüm bankalar sorgulama ücreti olarak 10 TL bedel almaktadır. Ancak kart sahibi olmak istediğinizde bankalara giderek bireyse müşteri danışmanınız ile görüştüğünüzde size notunuz hakkında bazı açıklamalar yapacaktır.

İnternet Aracılığıyla Kredi Notu Öğrenme

Findeks kredi notu hesaplaması yapılması için kişinin Findeks sayfasına girmesi gerekir. Notun görüldüğü raporun hesaplanabilmesi için ilk hesaplama ücretsiz olarak belirlenmiştir. Kişi ilk defa Findeks kredi notu hesaplamasından faydalanıyorsa bu hizmet ücretsiz olarak sunulur.

Ancak sonrasındaki hesaplamalarda KDV ile birlikte 6.49 TL gibi ücretle Findeks kredi notu hesaplaması yapılabilir. Findeks kredi notu hesaplaması Findeks ana sayfasında olduğu gibi mobil operatörler aracılığıyla hesaplanabilir. Mobil operatörler aracılığıyla yapılan hesaplamalar vergiler dahil ortalama 15 TL’dir.

e-Devlet Üzerinden Kredi Notu Öğrenme

Türkiye Bankalar Birliği tarafından sunulan Risk Merkezi Raporu ise e-Devlet üzerinden kişi başı yalnızca ayda bir defa olmak üzere ücretsiz sunulacaktır.

E- devlet kredi notu sorgulama

Kredi notu öğrenmek için öncelikle e- Devlet şifresine sahip olmak gereklidir. Bu şifreyi alabilmek için tc kimlik kartınızla PTT şubelerine başvurabilirsiniz.

  • e-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın.
  • Arama kısmına “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” yazarak ilgili hizmete giriş yapın.
  • Karşınıza gelen ekrandan ihtiyacınıza uygun olarak “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” raporlarından birini tercih edin.
  • Başvurunuzu yaptıktan sonra, talebiniz Türkiye Bankalar Birliği’ne iletilecek ve en geç 24 saat sonra raporunuz hazırlanacaktır.
  • Limit ve borç bilgileri raporunuza ulaşmanız için SMS ile tarafınıza bir kod teslim edilecektir. Bu sebep ile sistem üzerindeki telefon bilgilerinizin güncel olmasına dikkat etmelisiniz
  • Rapor hazır olduğunda detaylı bilgileri içeren SMS size iletilir.
  • Gelen SMS’de kredi risk raporunu indirmeniz için gerekli “rapor şifresi” bulunur. Bu şifrenin e-Devlet web sitesi ya da mobil uygulamasına giriş yaparak “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” hizmeti alanına girilmesi gereklidir.

 

Kredi Notu nasıl hesaplanır?

Kredi notu hesaplamak için bazı değerlerin yüzdesi alınmaktadır. Etkileyici olan faktörler ve bileşenler hesaplanarak not bilgisine ulaşılır. Kredi notu hesaplamak için;

  • Mevcut kredi borç durumu %35
  • Kredi ödeme düzeni %35
  • Yeni alınan kredi %11
  • Kredi kullanma yoğunluğu %10
  • Diğer faktörler ise %9oranında alınarak Kredi Kayıt Bürosu Findeks Kredi Notu hesabı yapılmaktadır.

 

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

  1. Kredi notu yükseltme yöntemlerinden en önemlisi bankalara olan tüm borçlarınızı zamanında ödemektir. Kredi kartı ödemelerinizi zamanında yaparsanız, kredi notunuzu kolay bir şekilde yükseltebilirsiniz.
  2. Kredi kartlarınızın sadece asgari borcunu değil tüm borcunu ödeyin. Bu şekilde bankaların gözünde borçlarını düzenli ve tam olarak ödeyen müşteri imajı yaratabilirsiniz.
  3. Kısa dönemli ve düşük miktarda kredi alın ve ödeyin. Genellikle ihtiyaç kredisi altında düşük faizli ve düşük miktarlı krediler kredi notunuzu yükseltmek için oldukça faydalı olacaktır.
  4. Eğer bankacılık ürünlerinin hiçbirini kullanmıyorsanız, en azından düşük limitli bir kredi kartı çıkarın. Bankacılık ürünlerini kullanmamak, kredi notunuzun oluşmamasına neden olacaktır. Bu durumda ise bankaların değerlendirebileceği bir kredi notu olmayacaktır. 1.000TL limitli bir kart çıkararak bu kartı düzenli olarak ödemek, kredi notunuzun ve Findesk notunuzun yükselmesine yardımcı olacaktır.
  5. Kredi kartı limitlerinizi çok yüksek tutmayın. Çünkü yüksek limitin kredi notuna etkisi yoktur. Sadece düzenli bir şekilde kart ödemesi yapmak kredi notunuzu yükseltecektir.
  6. Kredi kartı ve kredi hariç elektrik faturası, su faturası gibi ödemelerinizi düzenli olarak yapın. Bu ödemelerin doğrudan bir etkisi olmasa da borçlu görünmemek bankalar açısından olumlu olarak karşılanacaktır.
  7. Vadesiz hesabınızda aktif olarak para giriş çıkışının olmasını sağlayın
  8. Kredi çekmeden önce banka hesabınızda toplu para tutmaya çalışın.
  9. Aynı anda birden fazla bankaya kredi başvurusu yapmaktan kaçının. Bu,  bankaları gözünde imajınızı olumsuz etkileyecektir.
  10. Ne kadar sıklıkla kredi çektiğinize dikkat edin. Çok sık kredi kullanmak  sanılanın aksine kredi notunuzu olumsuz etkileyebilir.