Engelli Raporu Nedir, Nereden ve Nasıl Alınır?
Engelli Raporu Nedir, Nereden ve Nasıl Alınır?
Bir kişinin engellilik durumunu, derecesini ve tedavi durumlarını gösteren belge, engelli raporudur. Engeller, terörden, yaralanma ya da kazalardan olabilir. Bundan dolayı sorun yaşayanların tam teşekkülü hastanelerden birisine başvurması gerekir. Bu raporları ancak tam teşekküllü hastanelerden alabilmek mümkündür.
Bunun dışında bir yerden alınamaz. Engelli raporunun alınabilmesi için çok fazla detay vardır. Bu detaylar sayesinde raporun nasıl alınabileceği belirlenir. Engelli raporları alınırken, raporların dereceleri çok önemlidir. Bu raporları alan kişiler, devletin onlara sunmuş oldukları haklardan faydalanabilirler.
Engelli olduğu halde, engelli raporu almayan kişiler vardır. Bu kişiler engelli raporları olmadığı için, devletin sunduğu haklardan faydalanamazlar. Bir kişinin engelli raporunun sunduğu şartlardan faydalanabilmesi için, en az %40 engelinin olması gerekir. Engeli olanlar devletin sunduğu haklardan faydalanabilirler. Bu belgenin alınabilmesi için bazı şartlar yerine getirilmelidir. Bu şartları yerine getirenler engelli raporunu alabilirler.
Engelli Raporu İçin Hangi Evraklar Gereklidir?
Engelli raporunun alınabilmesi için, bazı evrakların hazırlanması gerekir. Bu evrakları hazırlayanlar, engelli raporunu almaya hak kazanabilirler. Engelli raporunu almak için hazırlanacak olan evraklar şunlardır;
- Engelli raporunu alacak olan kişinin TC kimlik numarası
- Zihinsel engeli olanların vasilerinin TC kimlik numarası
- Engelli raporunu alacak olan kişinin 5 adet fotoğrafı
- Hastaneden alınacak olan engelli başvuru formu
- Zihinsel engelleri olanlar dışında engeli olan kişilerin eğitim seviyelerinin belgesi
- Muayene sonrası doktordan alınan raporlar
- Kan grubu kartı evraklarının hazırlanması gerekir.
Bu evrakları hazırlayanlar, engelli raporlarını alabilirler.
Engelli Raporlarının Dereceleri Nasıl Belirlenir?
Engelli raporlarının kendi içerisinde bazı dereceleri vardır. Bu dereceler, hastaların engel durumuna göre belirlenir. Engelli raporları 3 grup olarak derecelendirilebilir. Gruplandırmada %40, %50 hafif engelli, %50, %80 engelliler orta engelli, %80 ve üzeri ise, ağır engelli olarak nitelendirilir.
Yüzdeler sağlık kuruluşları tarafından belirlenebilir. Tedavi edilebilecek olan hastaların derecelerinde değişiklikler olabilir. Raporlar 2 yıl geçtikten sonra yenilenir. Bu değişiklik yine sağlık kuruluşları tarafından yapılır. Engelli raporları belli bir tetkik ve muayene yapılmadan verilemez.