Mevduat Hesabı Nedir? Mevduat Hesap Türleri Nelerdir?
Mevduat hesabı nedir sorusu genellikle yatırım yapmak isteyen kişiler tarafından sıklıkça merak edilir. Altın mevduat hesabı mı daha avantajlı yoksa döviz hesapları mı soruları gibi araştırmalar yapmak gerekmektedir.
Bu hesap türü her bankanın kendi içerisinde oluşturmuş olduğu mevduat ürünleri kapsamında yer alan ve profesyonel şekilde ilerleme kaydeden birtakım birikim hesaplarını oluşturmaktadır. Bu mevduat ürünleri genellikle yatırım araçları üzerine kurulu bir sistem üzerindedir. TL hesabı, döviz hesabı ve altın hesabı olmak üzere üç ana kategoride sistem üzerine oluşturulmuştur. Peki mevduat hesabı nedir? Ne tür mevduat hesapları bulunuyor?
Mevduat TL hesabı Nedir?
Mevduat hesabı nedir sorusunu detaylıca açıklamak gerekirse; her bankada mevduat TL hesabı yer almaktadır. Bu hesap ile birlikte TL yatırımı yapmaya teşvik edilmesi amacı ile devletin de birtakım yaptırımları bulunmaktadır. En önemli yaptırım; TL hesabında hesap açma limitinin düşük tutulması ve buna bağlı olarak vergilendirme sisteminin de çoğu bankada ekstra kesintilere yol açmamasıdır.
Bu sayede ülke genelinde 2020 yılı içerisinde değerlendirdiğimizde yeni gelişen bu politika ile mevduat TL hesabı açma hususunda büyük bir artış ön plana çıkmıştır. 2021 yılında ise bu istikrarı artış halen devam etmektedir.
Döviz Mevduat Hesabı
Bilindiği üzere yatırım araçları içerisinde çok sayıda döviz hesap bulunmaktadır. Burada en çok rağbet gören mevduat döviz hesabı Amerikan Doları olan USD hesabıdır. Bu hesabın açma limiti minimum 1000 USD olarak belirlenmiştir. Faiz oranı TL ye göre düşüktür. Ancak dövizin hızlı yükselmesi ile birlikte ülkede hala en karlı yatırım aracı olarak değerlendirmeye tabidir.
Altın Mevduat Hesabı
Mevduat hesabı nedir sorusu sorulduğunda birçok alt kategoriler ortaya çıkıyor. Her bankanın kendine ait değişik isimlerde altın mevduat hesabı vardır. Hiç değişmeyen ve istikrarlı şekilde yükselişe geçen altın hesabı daha çok yastık altı altın biriktiren hanımların ilk sırada tercihi olmaktadır. Borsa ve döviz işlemlerine bulaşmak istemeyen ancak parasını da istikrarlı şekilde büyütmek isteyenlerin ilk uğrak noktası olmaktadır.
Mevduat hesabı ; uzun süre ile veya uzun süresiz , kazanç getiren veya bankaya ödenen maddi gücünüz ile alakalı , döviz ya da gram altına verilen isimdir. Mevduat hesabı ise bu yatırımlarınızı kurum veya kişi adına banka bünyesinde bulundurmak ve kazanç sağlamak amacı ile yatırımcılar tarafından açılır. Bu kazançtan devletin vergi alıp almayacağı konusunda şu anda kesin ve net bir bilgimiz yoktur.
Mevduat Hesabı Ne Demek?
Mevduat için sizlerin bankada açmış olduğunuz hesabınız “mevduat hesabı” adını alıyor, katılım bankasında açılan bu tür yatırım hesapları ise “özel cari hesap” ismini alır. Mevduat hesabı ile aylık 3 aylık 6 aylık ve 1 senelik vadelere göre faiz oranları ile ilgili olarak bankaların size vermiş oldukları değişen faiz oranları ile kazanabilirsiniz, biz sizler için bankaların verdiği mevduat oranlarını araştırdık sizde bankaların resmi sitelerini ziyaret ettiğiniz takdirde, güncel sonuçları bulabilirsiniz.
Sizler için bankalar ve mevduat oranları ile ilgili yaptığımız araştırma sonucunda, örnek olarak 25.000 TL için 32 günlük mevduat kazançları;
Fibabanka
Kiraz Hesap
Faiz: %10,00
Net Kazanç: 186,30 TL
ING
E-Turuncu Hesap
Faiz: %10,00
Net Kazanç: 186,30 TL
CEPTETEB
Marifetli Hesap
Faiz: %8,50
Net Kazanç: 158,36 TL
Akbank
Serbest Hesap
Faiz: %8,00
Net Kazanç: 149,04 TL
Mevduat Hesap Nedir? yazımızı beğendiyseniz En İyi Yatırım Aracı Hangisi? yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.