Çiftçi Kredisi (ÇKS) nedir?
Çiftçi kredileri, yıllık ödemeli ve düşük faizli krediler olduğu için çiftçilerin tercih ettiği kredi türüdür. En çok tercih edilen bankaların başında;
- Ziraat Bankası
- Denizbank
- Garanti Bankası
- Yapı Kredi
- Halkbank
- İş Bankası
gibi bankalar ön plana çıkmaktadır.
Başvuru Öncesi Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
Çiftçi kredisi çekebilmek için, kendi adınıza kayıtlı tapulu tarım arazisine ihtiyacınız vardır. Her hangi bir tapuya sahip değilseniz üzülmeyin ikinci bir alternatifiniz daha var. Annenizin, babanızın, kardeşinizin ya da herhangi bir yakınızın tarım arazisini en az 1 yıllığına kiralayıp çiftçi kredisine başvuru yapabilirsiniz.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Çiftçi Kredisi başvurusuna giderken işlemlerin daha hızlı ve sağlıklı olması için belgelerin tamamlanıp, kişilerin hazır bulunması gerekmektedir. Bankada gerekli belgeler ve kişiler;
- Kredi başvurusu yapacak kişinin kimlik fotokopisi
- Tarım arazisinin kiracısı ve kiralayanın hazır bulunması
- Tarım ilçeden çiftçi kayıt sisteminden alınan ÇKS belgesi
- Tarım ilçeden alınan arazinin mali değeri
- Tarım arazisinin tapusunun aslı
Başvuru Süreci Nasıl İşler?
Başvuru evrakları eksiksiz bankaya teslim edildikten sonra işlemlerin tamamlanması için bekleyeceğiz. Bankaya verdiğimiz tarım arazisinin değerini belirlemek için ekspertiz gönderilir. Çekmek istediğimiz çiftçi kredisinin miktarının şartlarını karşılarsa başvuru onay sürecine girer. Banka bizimle tekrar iletişime geçer. Tarım arazisini ipotek için tapu dairesine gönderir. İpotek yapılır. Son imzalar atılır. Paranız hesabınıza yatırılır.
Geri Ödemeler Nasıl Yapılır?
Çiftçi kredisinin geri ödemesi 1 yıl sonra başlar. 2 yıl vade ile çektiyseniz 2 taksit 5 yıl vade ile çektiyseniz 5 taksit şeklinde ödeme yapabilirsiniz.
Çiftçi Kredisinin geri ödemesinde bazı istisnai durumlar vardır. Bir sonraki yazımızda bunu ele alacağız.